Contano

Supporting women in Basse, Gambia

Waarom?

Ons hart voor Gambia spreekt voor zich en dan zijn we in het bijzonder betrokken op de mensen uit Basse, een gemeenschap gelegen op zo'n 375 km van de hoofdstad Banjul.

Onze reis naar Basse in maart 2014 heeft ons sterk met onze neus op de feiten gedrukt; hier is meer nodig dan enkel kledij of schoolmateriaal. De moeilijke leefomstandigheden van de vrouwen daar hebben ons diep geraakt. Naast het bewerken van de tuintjes, dragen de vrouwen de zorg voor de vele kinderen in elk gezin, maken zij eten klaar en proberen ze hier en daar een beetje geld te verdienen door bv. zakjes met gekoeld water te verkopen. In vertrouwelijke gesprekken hebben we gehoord hoe velen van deze vrouwen thuis door hun man geslagen worden. Iedereen weet het, niemand spreekt hierover. Uit onmacht en onwetendheid delen vervolgens ook de kinderen vaak in de klappen.

Terug thuis laat het ons niet los; niet alleen de armoede, maar ook de pijnlijke verhalen over het gezinsleven daar doen ons besluiten meer te willen betekenen en te doen . We blijven met enkele families in contact over de telefoon. We zamelen verder kledij en lesmateriaal in en maken ons 'goeie doel' bij steeds meer mensen bekend. Het opgestuurde geld wordt voornamelijk gebruikt voor extra rijst en schrijfgerief. Langzaam maar zeker lopen de kosten echter op ; we willen ook zoveel dingen tegelijk doen. De inzamelactie groeit ons soms letterlijk boven het hoofd.

Eind september 2015 speelt het idee om een VZW op te richten en kijk...